Mijn laatste werkdag

Tot aan mijn laatste werkdag bij Facilicom Group ben ik me ervan bewust wat een mooi en belangrijk vak de facilitaire dienstverlening is.

Ook op mijn laatste werkdag bij Facilicom Group, waar ik bijna 33 jaar heb gewerkt, stap ik 's ochtends met een grote glimlach ons hoofdkantoor in Schiedam binnen. Ik kom dan namelijk als eerste Marjolein of Mandy, onze receptionistes, tegen. Ze zijn altijd opgewekt en heten me steevast met een warme glimlach welkom. Dat doen ze trouwens niet alleen bij mij, maar bij alle collega's én bezoekers. Als Facilicom Group hebben we enkele jaren geleden hostmanship omarmd, maar deze dames hebben gastvrijheid gewoon in het DNA zitten. Bezoekers aan ons hoofdkantoor vertellen me vaak spontaan dat ze zo warm zijn ontvangen. Dat laat meteen zien hoe facilitaire medewerkers echt het verschil kunnen maken.

Op weg naar mijn kantoor op de dertiende verdieping kom ik vaak een medewerker van de AlarmServiceCentrale van Trigion tegen, de dienst die is gevestigd op een van de verdiepingen in ons hoofdkantoor. De beveiligers staan me altijd vriendelijk en toch enigszins gereserveerd te woord - zoals dat hoort bij de functie. Ik vind het altijd mooi om te zien hoe zo'n medewerker strak in het pak gekleed is. Het is gewoon belangrijk dat mensen zich lekker voelen in functioneel goed zittende en mooie werkkleding.

Aangekomen op de dertiende verdieping, zie ik op de gang meestal Sabia van Gom aan het werk. Zij is naar eigen zeggen altijd blij met mijn kantoor, want ik ben van de clean desk: ik houd van een opgeruimd bureau, want dat zorgt naar mijn idee voor structuur, overzicht en een opgeruimd hoofd. Ook Hamin, de schoonmaakmedewerkster die de koffie- en thee-automaten schoonhoudt en bijvult, is in de vroege ochtend een vaste medewerkster op onze kantoorverdieping.

Door de dag heen kom ik regelmatig onze facilitaire medewerkers Fred en Peter tegen. Gedoe met audio-visuele apparatuur? Een interne verhuizing? Een technische storing? Zij weten alles altijd razendsnel op te lossen.

Aan het einde van de dag loopt Jamal van Gom de laatste ronde door kantoor. Hij brengt serviesgoed naar de spoelkeuken en draait zijn hand niet om voor specialistisch schoonmaakwerk, zoals het schrobben van vloeren. Hij is altijd zo professioneel druk bezig dat hij een praatje het liefste kort houdt.

Normaal gesproken, dat wil zeggen als ons bedrijfsrestaurant niet vanwege de coronamaatregelen is gesloten, geniet ik tussen de middag van een heerlijke en gezonde lunch. Erna is er een van de vaste medewerkers. In november 2021 was ze maar liefst veertig jaar bij ons in dienst. Vroeger bracht ze op een karretje de koffie rond en wist ze van alle collega's of ze suiker en/of melk in de koffie gebruiken. Op het moment dat ons restaurant weer open gaat, weet ik zeker dat ze de gasten in het bedrijfsrestaurant – weer op een even vriendelijke en attente manier gaat ontvangen.

Mensen vragen me vaak: wat maakt jouw werk bij Facilcom Group zo leuk dat je er 33 jaar hebt gewerkt? Dat heeft te maken met het feit dat facilitaire dienstverlening écht in al mijn vezels zit. En als je dan de mensen leert kennen achter al het werk dat, vaak achter de schermen en elke dag opnieuw, wordt gedaan dan kan ik niet anders dan een diep respect hebben voor al mijn collega's. Ik wil dan ook graag voor het voetlicht brengen wat het grote belang is van het werk van de schoonmakers, beveiligers, cateringmedewerkers, thuishulpen en vele andere mensen van Facilicom Group. Stel je maar eens voor dat de schoonmakers een dag niet zouden werken. Dan zouden bijvoorbeeld de operatiekamers in ziekenhuizen niet kunnen worden gebruikt. Ook in coronatijd doen onze collega's elke dag wat er moet gebeuren om Nederland draaiende te houden. In mijn werk bij Facilicom Group kom ik met veel van deze mensen in contact.

Mijn wens voor de toekomst is dat we de grote groep harde werkers in de facilitaire dienstverlening nog meer uit de anonimiteit halen en erkennen dat ze Nederland een stukje beter en mooier maken. Mijn advies: zeg ze eens wat vaker gedag, geef een blijk van waardering. Want deze vaak stille krachten verdienen alle complimenten.

Mijn laatste werkdag, ook mijn laatste blog: ik wil iedereen die ik in al die jaren heb mogen ontmoeten van harte bedanken voor de samenwerking! Dat waren er velen: 33 jaar bij Facilicom en in totaal meer dan 40 jaar in ons vakgebied! Ik wens iedereen hele fijne feestdagen toe en een fantastisch, succesvol en bovenal gezond 2022. En bedankt voor zoveel mooie momenten in al die jaren!

 

Geert van de Laar, CEO van Facilicom Group