Facilicom Group investeert in mbo’ers met mbo-traineeship

Facilicom Group

Facilicom Group biedt als één van de eerste bedrijven een traineeship voor mbo’ers. Dit traineeship bestaat uit een tweejarig programma dat praktisch geschoolden opleidt voor operationeel leidinggevende functies binnen ons bedrijf. Hiermee investeren we in deze voor ons enorm belangrijke groep werknemers. Daarnaast bieden we hiermee mbo’ers niet alleen de weg naar een mooie carrière, maar verwachten we hiermee ook veel vacatures in te kunnen vullen met jong talent. Dirck van Heteren, Corporate Talent Manager bij Facilicom Group, en Hajar Benouahi, Rayonleider bij Gom en oud-trainee, vertellen over het traineeship: waarom het belangrijk is, wat het je als trainee kan brengen en over de uitdagingen binnen het programma. 

Het mbo-traineeship is twee jaar geleden gestart vanuit maatschappelijke overwegingen. “We vinden het belangrijk dat iedereen gelijke kansen heeft, ongeacht opleidingsniveau,” vertelt Dirck. Hij is binnen Facilicom Group verantwoordelijk voor alle traineeships en dus sinds de start betrokken. “Als één van de grootste werkgevers van Nederland en als dienstverlenend bedrijf hebben we de plicht om de maatschappij te laten zien dat wij trots zijn op onze mbo’ers en graag in hen investeren. Zij vervullen niet alleen onmisbare functies in ons bedrijf, maar in onze hele maatschappij. En voor hen is het traineeship bij Facilicom Group een hele mooie kans om zich op persoonlijk en professioneel vlak te ontwikkelen.” 

Motivatie is het belangrijkste

Het traineeship is bedoeld voor mbo’ers met een diploma op niveau 4, ongeacht studierichting, en maximaal vier jaar werkervaring. We hebben maximaal 12 plekken per jaar beschikbaar. Een plek krijg je niet zomaar, de sollicitatieprocedure bestaat uit meerdere rondes en is best uitdagend, geeft Dirck aan. “Sollicitanten krijgen onder andere een intakegesprek met een recruiter, er is een selectiedag, een groepsopdracht, ze moeten een casus uitwerken, en als laatste hebben ze nog een gesprek met een manager en iemand van HR. Voor ons is het belangrijkste dat ze leergierig zijn en gemotiveerd zijn om zichzelf te ontwikkelen.”

Ontwikkelen op professioneel en persoonlijk vlak

Als de trainees de selectieprocedure succesvol hebben doorlopen starten ze bij één van onze divisies en worden ze opgeleid in onder andere persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en projectmanagement. Aan het einde van het traject zijn ze klaargestoomd voor een operationeel leidinggevende functie, bijvoorbeeld als Rayonleider. De eerste lichting mbo-trainees heeft het programma inmiddels succesvol afgerond. Eén van hen is Hajar Benouahi. Zij was grafisch vormgever bij een cosmetische kliniek maar miste uitdaging in haar werk en zag geen doorgroeimogelijkheden meer. Twee jaar geleden startte zij met ons traineeship, wat haar veel heeft gebracht. “Zowel op professioneel als persoonlijk vlak ben ik de afgelopen twee jaar enorm gegroeid. Ik heb veel trainingen gehad, denk aan leiderschap, time management en gesprekstechnieken. Alles wat ik hier leerde kon ik direct toepassen in het werkveld, maar gaven me ook veel inzicht in mijzelf.”

De trainees worden begeleid door de divisies waar ze op dat moment werken, maar ook door een externe coach. “Het is belangrijk dat je je kwetsbaar durft op te stellen, zodat je er achter komt wat je nodig hebt om verder te kunnen groeien en uiteindelijke het beste uit jezelf naar boven te halen. Het traineeship hield me echt een spiegel voor, en heeft me als persoon positief veranderd. Ik heb nu een enorme kickstart voor een uitdagende functie in een mooi familiebedrijf waar ik de komende jaren nog verder kan groeien. Precies wat ik wilde!”