Sociaal werkgeverschap is de drijfveer

Facilicom Group is een reus in facilitaire dienstverlening, zorg en welzijn. Met werk voor ruim twintigduizend mensen is het een van de grootste werkgevers van Nederland. Het familiebedrijf zorgt met opvallend hr-beleid goed voor zijn personeel. “Iedereen is welkom om bij ons te komen werken.”

Aan de horizon schittert in de middagzon de hoogbouw van Rotterdam. Susanne Sikkema kijkt graag naar dit uitzicht, vanaf de dertiende verdieping van het kantoor waar Facilicom Group huist. De Chief Human Resources Officer (CHRO) van het concern zal gedurende het gesprek meermalen de kracht van het bedrijf benadrukken, net als de kenmerkende Rotterdamse ‘opgestroopte mouwen’-mentaliteit. 

Sociaal werkgeverschap is de drijfveer

Betere leefomgeving

Het aan de rand van Schiedam gevestigde concern werd bijna zestig jaar geleden opgezet door Johan Geurts. Hij begon met het schoonmaakbedrijf Gom. Inmiddels bestaat de onderneming uit zeven divisies, met daarin meer dan veertig bedrijven. “Samen werken we aan een betere leefomgeving voor iedereen. Het is wat ons bindt en drijft”, trapt Sikkema het gesprek af over het hr-beleid. “We zeggen weleens dat onze zeven divisies zorgen voor een schone, veilige, gezonde en duurzame leefomgeving in Nederland en België. Zo zorgt Gom voor ‘schoon’ en Trigion voor veilige leefomgevingen. Bij gezond kun je denken aan Food&i, onze specialist in bedrijfscatering en natuurlijk ook aan Incluzio. Deze divisie ondersteunt inwoners in wijken om zo van elke buurt een betere buurt te maken. Op het vlak van techniek, beheer en onderhoud is het Breijer die zich focust op duurzame leefomgevingen. Vanuit onze waarden Samenwerken, Eigenaarschap en Elke dag beter, noem het ons DNA, werken we met volle overtuiging samen aan die betere leefomgeving voor iedereen.”

 

Bescheidenheid

Ze vervolgt: “Het hebben van deze zeven divisies maakt ook dat het loopbaanperspectief voor onze collega’s zeer divers en uitgebreid is. Interne mobiliteit is een belangrijke onderscheidende factor van ons als werkgever en daar besteden we veel aandacht aan, ook in het licht van duurzame inzetbaarheid.”
Als haar blik richting Rotterdam gaat, erkent Sikkema dat deze houding op bescheiden wijze wordt uitgedragen. “Het zit in onze Rotterdamse/Schiedamse roots. We praten niet, we doen gewoon waar we goed in zijn.” 

Het is de bescheidenheid die je vaker ziet bij familiebedrijven, constateert Sikkema. “Het gaat ons om de impact die we maken, voor onze collega’s, klanten en de mensen achter de klanten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die ondersteund worden door sociale onderneming Buitengewoon. Door het hebben van zogenaamd voorspelbaar inkomen maken zij deel uit van onze maatschappij en zie je dat leefgemeenschappen opbloeien.” 

Sociaal werkgeverschap

Sikkema vertelt dat elke dag duizenden collega’s hun wekker zetten om te gaan doen waar ze goed in zijn. “Het betekent dat we goed voor onze mensen moeten zorgen. Puur het hebben van een arbeidsrelatie is niet genoeg voor ons. We willen mensen écht zien en waarderen, écht verder brengen. Werkgeluk nemen we serieus. We zetten in op vitaliteit en welzijn. Als mensen bijvoorbeeld geldzorgen hebben, werken we mee aan een duurzame oplossing”, legt Sikkema uit. “Zo bereiden we een pilot voor om te kijken of we schulden van mensen over kunnen nemen. Maar ook denken we na over hoe we het dagelijks werk kunnen verlichten en leuker kunnen maken. We kijken naar technologische ontwikkelingen op het vlak van robotica en AI.” Verder heeft het bedrijf een sociaal fonds voor collega’s met onverwachte tegenvallers. De Facilicom Group Foundation steunt maatschappelijke projecten die dicht tegen ‘de ziel’ van het bedrijf aanliggen.

Uit de coronatijd heeft Facilicom overgehouden dat jaarlijks duizenden willekeurige collega’s proactief worden gebeld met de simpele vraag: hoe gaat het met je? “We noemen dat initiatief Facilicom Sociaal, een thermometer die de gemoedsrust van collega’s meet. Als het niet goed gaat, kijken we ook of we de collega’s ergens mee kunnen helpen. Initiatieven zoals Facilicom Sociaal zijn heel bijzonder en tekenen ons sociale hart.”
 

Goed luisteren

Facilicom Group is op sommige punten Nederland in het klein. Het is een diverse gemeenschap. De duizenden collega’s komen uit meer dan honderd landen en zijn voor 55% vrouw. Maatschappelijke discussies over politieke thema’s worden ook op de werkvloer gevoerd. Het maakt het werk van CHRO Susanne Sikkema uiterst uitdagend: “We hebben oog en oor voor onderwerpen die leven in de maatschappij en maken deze bespreekbaar. We ondersteunen de gesprekken, ook al zijn ze soms moeilijk in die kleine gemeenschappen bij de klant. En dan kom ik weer terug bij dat sociaal werkgeverschap. Voor ons begint alles met luisteren en respect voor elkaar. Respecteren is zien, horen en waarderen. We zijn groot geworden door klein en dichtbij te blijven, dat is onze kracht.”