De juiste energiebalans maakt gezonder, fitter en gelukkiger

De maatregelen tegen COVID-19 brengen nieuwe manieren van werken met zich mee en doen een groot beroep op onze veerkracht. Hoe komen we vol energie de werkdag door en blijven we optimaal presteren? Medewerkers Bart Janssen, Janine de Vries en Jurg Goeree delen de inzichten uit het high potential programma van Facilicom Group. 

Twee weken lang hebben de deelnemers van het high potential programma van Facilicom Group 24 uur per dag rondgelopen met een speciale sensor. De smartwatch van Crystal Clarity registreert continu het hartritme. Daaruit is af te leiden wanneer je stress ervaart. Een online platform laat vervolgens de verhouding zien tussen de spanning en het herstel daarvan. Als er een goede balans is tussen inspanning en ontspanning, dan voel je je gezond en vitaal. Een belangrijke basis voor het werkgeluk dat tot de missie van de Facilicom Group behoort.

Gezonder, fitter en gelukkiger

"Stress is niet per definitie ongezond, als er maar voldoende momenten van ontspanning tegenover staan en je goed herstelt van de dingen die je energie kosten", vertelt Jurg Goeree, operationeel manager bij Facilicom Solutions en een van de zes deelnemers aan het high potential programma. "Om elke dag goed om te gaan met al je werktaken, helpt het om bewuste keuzes te maken over de energie die je verbruikt én opdoet. Een avond samen met mijn tweeling van elf kijken naar een gezellig tv-programma doet me goed, maar ook creatieve meetings op mijn werk zijn energizers. Als je voldoende dingen doet die je leuk vindt - op je werk en thuis - dan is dat goed voor je."

De test van Crystal Clarity geeft antwoord op de vraag: is er een goede balans tussen spanning en ontspanning? Op basis van de resultaten van de metingen geeft een coach vervolgens concrete adviezen om gezonder, fitter en gelukkiger te worden. "Met een gebalanceerde leefstijl met voldoende herstelmomenten voel je je lekkerder, werk je slimmer en presteer je beter", zegt Janine de Vries, manager bij Incluzio, over inzichten die ze opdeed door de metingen en coaching. "Je hebt bijvoorbeeld tijdens een hectische werkdag af en toe tijd nodig om even tot rust te komen - en dan kan je uiteindelijk energieker verder werken en betere besluiten nemen."

"Als je continu met allerlei verschillende dingen bezig bent, dan ben je druk, maar niet automatisch ook erg productief", voegt Bart Janssen, HR-directeur bij Facilicom België, toe. "De metingen van Crystal Clarity maakten mij ook duidelijk dat je gefocust aan het werk kunt zijn zonder dat het energie slurpt. Als ik diep nadenken afwissel met momenten van ontspanning, waarin ik bijvoorbeeld een wandeling van tien minuten maak, dan ben ik optimaal productief en doe ik al tijdens mijn werk weer nieuwe energie op."

Inzichten voor een energieke werkdag

"Slaap is natuurlijk een goede manier om bij te tanken na een drukke werkdag. Maar als je overdag niet voldoende rustmomenten inbouwt, dan kan je zelfs met een goede nachtrust niet voldoende herstellen", vertelt De Vries over een belangrijke take-away uit het high potential programma. "We zijn gewend om continu "aan" te staan en steeds te reageren op telefoontjes, e-mails, nieuws en sociale media. Toch is het belangrijk om niet te blijven hollen en vliegen - alsof je het gaspedaal van de auto de hele dag op 140 kilometer per uur ingedrukt houdt - maar af en toe even te relaxen."

Goeree voegt toe: "Door een goede afwisseling te maken van aandachtig werken en even iets anders doen, kom je de hele dag vol energie door. Maak een bewuste keuze om tijd te besteden aan werk waarvoor je je volle aandacht nodig hebt. Maar neem ook de tijd om te ontfocussen, bijvoorbeeld door een stukje te wandelen. Dat geeft je geest en lichaam de ruimte om even te herstellen en weer met goede energie verder te gaan."

"De meeste mensen zijn overdag tussen elf en twee uur het meest productief. Voor avondmensen is dat soms iets later", vult Janssen aan. "Voor iedereen geldt dat je na twee uur hard werken weer even moet opladen. Je kunt dan je hoofd leeg maken door even wat rond te wandelen, of een praatje te maken met een collega. Zulke momenten hebben de hele dag een positief effect: na de ontspanning stijgt je energie en ga je weer actiever aan de slag."

Bewegen om lekker te werken

Nu we door de maatregelen tegen corona steeds meer thuiswerken, is de balans tussen werk en privé extra lastig. We zijn ook geneigd om alsmaar door te gaan met werken, omdat de natuurlijke momenten voor een pauze veelal ontbreken. Via de online kennisbank over werkgeluk deelt Facilicom Group expertise, ervaringen en verhalen om toch plezierig te werken en optimaal te presteren. Op het online platform Hoe lekker werk jij? vinden medewerkers ook praktische tips voor een energieke werkdag. Een laagdrempelig advies van Goeree: "Zorg in ieder geval dat je beweging opzoekt. Sporten moet je zeker doen als je het leuk vindt. Bewegen moet je gewoon doen als je gezond wilt zijn."