Facilicom helpt organisaties met miljoenenbesparing in euro's en CO2-uitstoot

 

In de eerste helft van het jaar hebben 129 Nederlandse organisaties met ondersteuning van Facilicom Energiemanagement de erkende maatregelen gerapporteerd om te voldoen aan de wettelijke energiebesparingsverplichtingen. In totaal besparen de organisaties hiermee 18.692.747 euro aan energiekosten en 84.210.424 ton CO2-uitstoot.

Veel Nederlandse organisaties hebben in 2019 te maken met wettelijke verplichtingen om energiebesparende maatregelen te nemen. Organisaties die jaarlijks meer dan 50.000 kwh elektriciteit of 25.000 m3 gas gebruiken, zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Daarnaast zijn deze ondernemingen verplicht om de gekozen maatregelen te melden bij het eLoket van RVO. Voor organisaties met meer dan 250 fte of meer dan 50 miljoen omzet staat de deadline voor deze zogenoemde informatieplicht op 5 december 2019. Andere organisaties moesten vóór 1 juli rapporteren.

 

 

Energietransitie in versnelling

"De nieuwe wettelijke vereisten hebben de verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland in een stroomversnelling gebracht", signaleert Monica Gaastra, Energietransitie Consultant van Facilicom Energiemanagement. De verplichting om erkende maatregelen te nemen voor energiebesparing komt voort uit het Klimaatakkoord en de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED), die tot doel heeft om bedrijven en instellingen bewuster te maken van hun CO2-uitstoot en de mogelijkheden voor energiebesparing en verduurzaming. "De verplichte EED energie-audit en -rapportage gelden al enkele jaren, maar er is tot nu toe nauwelijks op gecontroleerd. Vanwege de deadlines in juli en december zijn veel organisaties er dit jaar versneld mee aan de slag gegaan."

Euro's en CO2 besparen

De erkende maatregelen voor energiebesparing zijn verplicht voor onder meer kantoren, bedrijfshallen, gemeenten, zorgorganisaties, onderwijsinstellingen, de horeca en de detailhandel. Facilicom Energiemanagement komt de diversiteit aan sectoren ook tegen, vertelt Gaastra. "Tussen 1 januari en 1 juli 2019 hebben we 129 bedrijven en organisaties uit allerlei branches geholpen om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. De uiteindelijke impact van al deze aanpakken is enorm: in totaal besparen de organisaties 18.692.747 euro aan energiekosten en 84.210.424 ton CO2-uitstoot."

Bijdragen aan de energietransitie

Gaastra merkt dat steeds meer organisaties in Nederland zich bewust zijn van de mogelijkheden voor energiebesparing en verduurzaming. "Sommige organisaties focussen op de naleving van de wettelijke verplichtingen en willen daarom primair worden ontzorgd om bijvoorbeeld de juiste energiebesparende maatregelen te bepalen. Daarnaast zijn er ondernemers die voorop willen lopen, en duurzaamheid ook tot een onderdeel van hun merk en imago maken. Het goede aan regelingen zoals de informatieplicht is dat nu voor heel Nederland duidelijker is welke maatregelen er worden genomen: we krijgen daardoor een actueel beeld van de fase waarin de energietransitie zich nu bevindt."

De groeiende awareness van de concrete en positieve bijdrage die organisaties leveren aan de energietransitie blijkt ook uit de waardering voor de Erkende Maatregelen Scan van Facilicom Energiemanagement: deelnemers beoordelen de dienstverlening gemiddeld met een 9,1.

 

Het begin van een lange weg

Organisaties die nu voldoen aan de informatieplicht staan nog aan het begin van een lange weg, benadrukt Gaastra. "De EED-rapportage geeft aan hoe en wat je kunt besparen, maar daarmee zijn de maatregelen nog niet altijd daadwerkelijk geïmplementeerd. Soms moeten organisaties er eerst nog budget voor vrijmaken. Er kunnen ook andere redenen zijn om niet direct te investeren in nieuwe installaties of systemen. De technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat organisaties er soms voor kiezen om even te wachten op aantoonbaar effectieve oplossingen."

De kijk op energiemanagement binnen organisaties is in ieder geval flink veranderd, merkt Gaastra. "Er is een sterk bewustzijn van de uitdagingen en opgaven die de energietransitie meebrengt. Het thema staat ook op steeds meer niveaus op de agenda. Tot voor kort hielden vooral facility managers, technisch beheerders, inkopers en andere professionals op tactisch niveau zich bezig met duurzaamheid. Nu leeft het thema ook in de bestuurskamer.

 

CO2-ambitie

Facilicom ondersteunt opdrachtgevers in de overheid, het sociale domein en het bedrijfsleven met energiemanagement, circulariteit en duurzaamheid. Als een van de grootste werkgevers van Nederland verduurzaamt de onderneming ook de eigen bedrijfsvoering. Zo heeft het familiebedrijf de ambitie om in 2030 CO2-neutraal te zijn. Dat is twintig jaar eerder dan bedrijven op grond van het Parijse klimaatakkoord verplicht zijn. Rond de Dag van de Duurzaamheid organiseerde Facilicom Group vorige week tientallen acties om medewerkers bewuster te maken van duurzame keuzes. Bijvoorbeeld als het gaat om het gebruik van plastic en het reizen met openbaar vervoer.