Het werkgeluk van William van Olst

“Ik wil iets voor anderen betekenen op een manier die past bij mij.”

William van Olst is winnaar van de V-factor 2020. De V-factor is een initiatief van partners in de beveiligingsbranche en bedoeld om beveiligers die uitblinken in hun vak in het zonnetje te zetten. Voor William kwam de prijs compleet onverwacht. In al zijn bescheidenheid, en na het lezen van het juryrapport, kan hij inmiddels wel begrijpen dat hij de winnaar is. Maar, hij vindt het vooral een grote eer dat zijn team hem genomineerd heeft.  “Ik probeer elke dag het beste uit mijzelf én uit mijn team te halen. Deze prijs is voor mij het bewijs dat ik hierin slaag.” 

Defensie

Met een achtergrond als autotechnicus lag het niet direct voor de hand dat William een carrière in de beveiliging ambieerde. Of toch? William: “Zes-en-een-half jaar ben ik beroepsmilitair geweest. Weliswaar als automonteur, maar in die dienstjaren heb ik wel kennisgemaakt met het creëren van veiligheid. Toen ik Defensie verliet, ben ik eerst aan de slag gegaan in mijn oorspronkelijke vak als automonteur. Al vrij snel wist ik dat mijn toekomst hier niet lag en ben ik mij gaan oriënteren op ander werk. Beveiliging bleef bovenaan mijn lijstje staan en in 2009 heb ik de overstap gemaakt. In de zomer van 2009 startte ik bij Trigion. Na een korte onderbreking, werk ik nu alweer bijna tien jaar bij Trigion.” 

Regels zijn regels

William wil graag iets voor anderen betekenen op een manier die past bij hem. Die manier heeft hij gevonden in het beveiligingsvak. “Elke dag zorgen mijn team en ik ervoor dat een object, de goederen en natuurlijk de mensen veilig zijn én zich veilig voelen. Dat uit zich in heel kleine dingen zoals een vriendelijke begroeting, maar ook in kordaat optreden als dat nodig is. Als beveiliger is het heel belangrijk dat je duidelijk bent. Regels zijn regels. Al is er bij mij ook ruimte om van de regels af te wijken, als de situatie daar om vraagt. Binnen het toelaatbare natuurlijk.”

Oog voor elkaar

Het juryrapport van de V-factor 2020 vertelt ook dat William een teamspeler is, vertrouwen creëert en vooral menselijk is. William: “Dat mijn collega’s mij opgegeven hebben voor de prijs is voor mij eigenlijk nog belangrijker dan de prijs winnen”, zegt William met een grote glimlach. “Zeker in deze tijd, is het belangrijk als teamleider dat je oog hebt voor je mensen. Dat je regelmatig vraagt of alles thuis goed gaat en of ze ergens hulp bij nodig hebben. Mijn vrouw werkt in de zorg en moet dus ook gewoon doorwerken tijdens een lockdown. Met een zoontje van 2,5 jaar oud, weet ik hoe ingewikkeld het kan zijn om de balans werk-privé te bewaken. Nog los van hoe iedereen persoonlijk reageert op een pandemie, want ook dat is voor iedereen anders. Ze mogen mij daarom altijd bellen als de nood aan de man is, ook als ik vrij ben.” 

Werkgeluk: praat erover

Wat het beveiligingswerk voor William daarnaast zo aantrekkelijk maakt, is de afwisseling. William: “Het beveiligingsvak heeft zoveel verschillende kanten. Bij het distributiecentrum van Albert Heijn lag het accent bijvoorbeeld veel meer op logistiek en nu, bij het distributiecentrum van MediaMarkt, gaat het echt om beveiliging. Visitatie en toegangscontrole is hier een van onze hoofdtaken.” Juist door die afwisseling blijft William zich ook ontwikkelen. “Elke dag leer ik weer. Op de werkvloer, van de coaches van Trigion of tijdens een cursus of training. Ik vind het heel belangrijk om me te blijven ontwikkelen en gelukkig vindt Trigion dat ook. Tegen mijn team zeg ik ook altijd: vertel me wat je wilt leren, wat je leuk vindt en vooral wat je niet leuk vindt. Praat, want alleen dan kunnen we samen naar oplossingen zoeken.”  

Ook werken als beveiliger? Breng dan een bezoek aan de Trigion vacaturesite