Het werkgeluk van Gabriela Smit

Kijk naar het hele plaatje en focus op wat goed gaat

Het woord negativiteit komt in het woordenboek van Gabriela Smit (42), Objectleidster Gom Hospitality, niet voor. Deze optimistische Roemeense geniet met volle teugen van het leven. Elke dag gaat ze vrolijk naar haar werk en komt net zo opgewekt weer thuis. Wat is haar geheim? “Ik heb veel geluk in het leven”, zegt Gabriela stralend. “En als je geluk hebt, wordt alles leuker.”

Schouders eronder zetten

Gabriela studeerde in Boekarest Communicatie en Public Relations. Ze werkte er vijf jaar als weboptimiser toen ze voor de liefde naar Nederland kwam. Een behoorlijke omschakeling, want de Nederlandse cultuur verschilt nogal van de Roemeense. Gabriela: “Ik kom uit een land waar je moet vechten voor een goed bestaan. In Roemenië gaat niets vanzelf. Als je iets wilt bereiken moet je je schouders eronder zetten. Begrijp me niet verkeerd; het Nederlandse systeem is geweldig. Maar ik zie ook dat het sommige mensen demotiveert.” Gabriela doelt op de werkloze jongeren die zij onlangs sprak en die geen idee hadden wat ze met hun leven aan moesten. “Als je niet voor je geld hoeft te werken en ook niets onderneemt, dan doe je ook geen inspiratie op”, zegt Gabriela stellig. “Ik nodigde ze nog uit om een dagje mee te gaan naar mijn werk, maar daar hadden ze geen zin in. Zo jammer, want zo gaat er een hoop potentie verloren.”

Extra trots

Twee jaar lang werkte Gabriela als objectleider bij concertgebouw De Doelen in het centrum van Rotterdam. “Nou, ik ben begonnen als voorvrouw”, verbetert Gabriela ons, “en toen vrij snel objectleider geworden omdat ik mijzelf beschikbaar stelde voor de functie. De toenmalige objectleider ging weg en dat leek mij een mooie kans. Gelukkig waren mijn leidinggevende en de klant het hier ook mee eens.” Zeker bij een dynamische locatie als De Doelen, kan de werkdruk hoog oplopen. Het was de afgelopen twee jaar dan ook hard werken voor Gabriela, maar daar houdt ze van. “Voor mij zit werkgeluk in het kunnen ondersteunen van een ander. Of dat nu de klant is of een collega, we doen het samen. Extra trots ben ik op mijn werk wanneer alles, na een dynamische dag met verschillende evenementen en een steeds wisselend draaiboek, tot in de puntjes geregeld is en de klant zeer tevreden is.”

Blijf jezelf trouw

Het contract met De Doelen is helaas op 1 september jongstleden afgelopen, maar Gabriela is nog steeds voor een paar dagen objectleidster voor Pathé en start binnenkort als rayonmanager. “Natuurlijk raak je gehecht aan een locatie en de collega’s waar je mee werkt”, zegt Gabriela, “maar nu kom ik in een nieuwe omgeving en ontmoet ik weer andere mensen en dat is ook heel leuk.” Werkgeluk is heel persoonlijk en zit voor iedereen in andere dingen. Heeft Gabriela nog tips om meer werkgeluk te ervaren? Gabriela: “Werkgeluk begint met je instelling. Probeer te kijken naar het hele plaatje en te focussen op wat je hebt en wat er goed gaat. Blijf je ontwikkelen en blijf jezelf trouw. Gaan dingen niet helemaal zoals je wilt, doe er iets aan!”