Het werkgeluk van Andreas Leenders

Je komt nog eens ergens en ontmoet altijd nieuwe mensen

Al 32 jaar is Andreas Leenders (62) glazenwasser bij Gom in Limburg en hij doet niks liever dan dat. “Heerlijk vrij en lekker buiten zijn, wat wil een mens nog meer?”, zegt Andreas met een onvervalst Limburgs accent. Momenteel is Andreas herstellende van een knieoperatie, maar hij kan niet wachten tot hij weer aan het werk gaat. Al is het een stuk minder uitdagend dan vroeger. “Nu mag je met een ladder niet hoger dan maximaal 11 meter terwijl we vroeger rustig 20 meter de lucht ingingen met onze schuifladders en volle emmer.” Eén keer maar is Andreas onderuitgegaan. ‘Van 3 meter hoog viel ik zo in de rozenstruiken. Heel toevallig was de dokter net op bezoek bij dat adres, dus die kon me meteen onderzoeken. Gelukkig mankeerde ik niets, op een paar schaafwonden na”, herinnert hij zich het incident.

Het is flink doorwerken

Niet alleen het materiaal is veranderd, het beroep is volgens Andreas ook minder vrij geworden. “Met track & trace wordt precies bijgehouden waar je bent en hoe lang je over een object doet. En, vanuit veiligheidsoverwegingen, mag je niet alleen op pad. Nou vind ik dat geen straf, want ik ben graag onder de mensen. Dat is ook het leuke aan glazenwasser zijn; je komt nog eens ergens en ontmoet altijd nieuwe mensen.” Veel tijd voor een praatje heeft Andreas echter niet, want het is flink doorwerken. “Ik begin om zeven uur en werk door tot vier uur, half vijf. Ik doe het liefst kleine panden, en dan zo veel mogelijk op één dag. Pauzeren doe ik niet echt, ja in de auto onderweg naar de volgende klus.”

Ik hou niet van stilzitten

Wie denkt dat Andreas na een lange werkdag eerst even op de bank gaat liggen, heeft het mis. “Als ik thuiskom, ga ik eerst lekker eten met mijn vrouw,” licht Andreas zijn dagelijkse routine toe, “en dan ga ik twee uurtjes naar de sportschool voor wat fitness en krachttraining.” Ondanks zijn nieuwe knie - en op termijn ook zijn andere knie - gaat dat Andreas nog prima af. “Zeker bij fysiek werk als het mijne, is het belangrijk dat je fit blijft. En ik hou niet van stilzitten dus voorlopig ga ik lekker zo door.”

Tóch het gedroomde familiebedrijf

Op de vraag of hij, terugkijkend op zijn loopbaan, andere keuzes zou hebben gemaakt, kan Andreas kort zijn. “Nee hoor, ik heb me altijd thuis gevoeld op de werkvloer. Al heb ik wel ooit op het punt gestaan om samen met mijn broer een eigen glazenwassersbedrijf te beginnen, maar bij nader inzien vonden we het te omslachtig.” Uiteindelijk heeft Andreas indirect toch het familiebedrijf waar hij toen van droomde. “Ik heb altijd samen met mijn broer bij Gom gewerkt; we waren samen verantwoordelijk voor de regio Zuid. Helaas is hij aan aantal jaar terug, veel te jong, overleden. Toen zijn zoon een baan zocht, heb ik hem bij Gom geïntroduceerd. Hij werkt hier nog altijd en inmiddels is hij mijn leidinggevende. Nu werk ik elke dag samen met de zoon van mijn broer en dat hoop ik tot mijn pensioen te blijven doen.”

Heb je als collega zelf een mooi persoonlijk verhaal te vertellen?Ken je of ben je een collega die graag meer wil vertellen over jouw werkgeluk, dan houden wij ons graag aanbevolen. Mail ons op happy@facilicom.nl