Zo zet je het werken aan werkgeluk in een hogere versnelling

Om serieus werk te maken van werkgeluk is een strategische focus op het plezier en de prestaties van medewerkers essentieel. Voor Facilicom Group is het thema werkgeluk een concrete uitwerking van de missie om samen te werken aan een inspirerende leefomgeving voor iedereen. Met de pay-off Happy people make happy people laten we zien waar we het allemaal voor doen: mensen die op het werk helemaal op de goede plek zitten en daarmee ook een positieve uitstraling hebben naar anderen. Het is natuurlijk niet zo dat werkgeluk er van de ene op de andere dag is. In een grote organisatie als Facilicom Group - met meer dan dertigduizend medewerkers in vier landen - duurt het wel even voordat iedereen een cultuurverandering persoonlijk ervaart. Werkgeluk is een stip op de horizon om hard naar toe te werken. Via allerlei initiatieven komt er dan langzamerhand een cultuur tot stand waarin er structureel aandacht wordt besteed aan werkgeluk. Wat zijn dan nu de quick wins? Drie manieren om snel het verschil te maken.

1. Vier successen samen

Nieuwe projecten die van start gaan, teams die strategische doelstellingen halen, tevreden klanten die fijne complimenten geven. Het kunnen allemaal aanleidingen zijn om even een feestmomentje in te plannen. In de drukte van alledag - en onder invloed van het motto "doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg" - staan we er niet altijd bij stil dat er op de werkvloer uitzonderlijke dingen gebeuren. Een gemiste kans, want het gezamenlijk vieren van successen is een belangrijke factor voor werkgeluk.



Werkgeluk komt namelijk niet voort uit loonsverhogingen, bonussen of andere financiële prikkels, zegt Alexander Kjerulf van Woohoo Inc. In essentie draait het er bij werkgeluk om fantastische dingen te doen met geweldige mensen. Door successen te vieren komen deze beide elementen - resultaten en relaties - naadloos samen. Kjerulf waarschuwt dat veel organisaties focussen op zaken die misgaan, of nauwelijks aandacht besteden aan goede resultaten. Jammer, want zelfs een kortstondig moment om gezamenlijk te genieten van een succes doet de positieve energie al stromen. Dus... wie hangt de slingers op?

2. Zoek de blije collega's op

Geluk op het werk gaat om meer dan de afwezigheid van een baaldag. Er zijn regelmatig dagen voor nodig waarop we oprecht blij zijn met ons werk. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van Woohoo Inc. Zulke goede dagen ontstaan als we fijn werk met prettige collega's doen. Naast de betekenis en resultaten van het werk doet dus ook het plezier dat je met anderen beleeft ertoe. "Ik had plezier met collega's" staat stevig in de top vijf van factoren die er volgens de deelnemers aan het onderzoek voor zorgen dat ze een goede werkdag hebben. Ook de invloed van blije mensen is onmiskenbaar. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat het geluk van collega's ertoe leidt dat zij zelf ook een goed gevoel aan de werkdag overhouden.

3. Complimenteer!

Nederland staat niet bekend als kampioen complimenten geven. Volgens het Nationaal Waarderingsonderzoek ervaren bijna twee op de drie werknemers te weinig waardering van collega’s en leidinggevenden. Met alle gevolgen van dien: gevoelens van teleurstelling (50%), onzekerheid (35%), onverschilligheid (23%), frustratie (21%) of zelfs verdriet (17%). Volgens Hans Poortvliet, initiatiefnemer van de Nationale Complimentendag, is een gebrek aan erkenning en waardering de belangrijkste reden dat werknemers gedemotiveerd raken en ontslag nemen.



Het omgekeerde geldt gelukkig ook: oprechte complimenten zorgen voor een geluksmoment. Het ontvangen van een complimenten is een belangrijke factor bij werkplezier, constateerde het recente Grote Werkplezier Onderzoek. Ook in andere onderzoeken is de koppeling tussen complimenten en werkgeluk aangetoond. Zo doen medewerkers die zich gewaardeerd voelen hun werk met meer plezier.



Een extra bonus: wie een ander blij maakt met een oprechte blijk van waardering houdt daar zelf ook een goed gevoel aan over. Volgens het Nationaal Waarderingsonderzoek krijgt maar liefst 90% van de Nederlanders een goed gevoel van het uitspreken van waardering.



Omdat we in Nederland doorgaans niet erg scheutig zijn met complimenten - en we het ook niet altijd makkelijk vinden om een pluim te ontvangen - is enige oefening soms noodzakelijk. De Nationale Complimentendag op 1 maart, die speciaal is ingesteld om mensen bewust te maken van de waarde van persoonlijke aandacht en een uitgesproken waardering, is daarvoor een goed startpunt. Ook een challenge, waarbij elke collega een week lang iedere dag minstens één welgemeend compliment uitdeelt, kan de boel in beweging zetten. En wat te denken van een complimenten-buddy, die een collega een weekje meeneemt in de dagelijkse praktijk van evalueren en complimenteren? Zo wordt een compliment vast in no time een kleine moeite - met een groot plezier.

O ja ... vergeet niet te slapen

Een werkvloer met ruimte voor plezier vraagt dus om best wat actie. Maar er is meer voor nodig dan daadkrachtige veranderingen. Het aantal uren dat we slapen blijkt namelijk een topprioriteit als het gaat om geluk en prestaties op het werk. Slaapdeskundigen (ja, ze bestaan...) benadrukken dat slaap de basis is voor heel veel zaken in ons leven, waaronder werkgeluk. Chagrijnig zijn, een kort lontje hebben, geen plezier halen uit de projecten waaraan je werkt en een gebrek aan concentratie kunnen allemaal te maken hebben met een slaaptekort.



Gemiddeld hebben mensen acht uur slaap nodig om zich lekker te voelen. Dat is een quick win waarmee we allemaal iets kunnen, toch?