‘Is iemand gemotiveerd, dan ga ik aan'

Buitengewoon

Honger om steeds bij te leren en de bereidheid om er hard voor te werken; voor Patrick Aggenbach vormt het een rode draad in z’n loopbaan. Veelzijdig is hij ook. Ooit kookte hij op sterrenniveau. Na een avontuur in de zorg en een opleiding tot jobcoach sluit hij nu aan bij Buitengewoon. “Ik ben praktisch ingesteld. Resultaat voor de kandidaat, daar wil ik veel voor doen.”

Patrick weet uit eigen ervaring hoe goed het je doet als iemand in je gelooft. “Op mijn mbo opleiding was er een vakdocent die zei: ‘jij moet wat met koken doen, dat zit in je’. En inderdaad, ik bleek een goeie kok.” Talent en inzet brachten hem in de keuken bij restaurants in het sterrensegment. Mooi werk, maar met een jong gezin werd de prijs hem te hoog.

“Ik kwam in contact met een project bij een zorgorganisatie. Ze zochten iemand die deelnemers begeleidde om in te stromen naar een baan in de horeca”,  vertelt Patrick. Hij zag er een uitgelezen kans in om iets anders te gaan doen. “Er ging een compleet nieuwe wereld voor me open en ik leerde allerlei nieuwe doelgroepen kennen.” Zo'n zeven jaar lang deed hij in verschillende rollen ervaring op met het begeleiden naar passend werk. Van daaruit ontstond het idee om de hbo opleiding jobcoaching te starten. Parallel daaraan kon hij ook meteen als coach aan de slag. De basis voor een volgende stap was daarmee gelegd.

Patrick Aggenbach - Jobcoach Buitengewoon

SAMEN OPRUIMEN

Mensgericht als hij van nature is, ziet Patrick zijn nieuwe rol als jobcoach bij Buitengewoon helemaal zitten. “Ik krijg er energie van om met mensen te werken, zeker als ze hun eigen situatie willen veranderen. Dan ga ik ook ‘aan’.” Het begint allemaal bij vertrouwen opbouwen. “Ik leg eerst laagdrempelig contact. Van daaruit ga je stap voor stap een route zoeken. Er is vaak sprake van zaken of zorgen die je eerst samen moet opruimen, voordat iemand zijn hoofd vrij heeft”, legt hij uit.

Het bijzondere van Buitengewoon is wat hem betreft dat er ruimte is om echt te kijken naar wat iemand nodig heeft en om niet het target maar de mens centraal te stellen. Patrick: “Wat mij zeker helpt om gemotiveerd te blijven is de positiviteit die dit team uitstraalt. We mogen binnen Facilicom een mooie rol spelen om met de banen en de draagkracht die de organisatie biedt, mensen een nieuw perspectief te geven.”