Jobstap - een partnership waar meer in zit

Buitengewoon

Het begon met de vraag aan Jobstap om tijdelijke inzet van jobcoaches. Inmiddels gaat de samenwerking met Buitengewoon heel wat verder dan dat. Actief delen van kennis, overleg bij complexere cases; dat voegt voor beide waarde toe. Joanne Hubers: “We herkennen in elkaar de intentie en de inzet waarmee we er voor een kwetsbare doelgroep willen zijn.”

Dat Buitengewoon een beroep op Jobstap deed, was aanvankelijk uit nood geboren. In de loop van 2023 vertrok er een ervaren jobcoach en een andere viel uit wegens ziekte. “We moesten op korte termijn capaciteit bijschakelen. Flexibele inzet van coaches bleek een oplossing”, legt Joanne uit. “Jobstap is een stichting en heeft dus net als wij geen winstoogmerk. Ook bij de coaches zie je dat terug. Natuurlijk zijn ze allemaal heel verschillend, maar je merkt hoezeer ze betrokken zijn bij hun kandidaten.”

Partnership Buitengewoon en Jobstap

GEZAMENLIJKE VISIE

“Er is duidelijk sprake van een gezamenlijke visie op begeleiding”, vindt ook Jeanine Verheuvel, landelijk coördinator bij Jobstap. “De vraag die voor ons en voor Buitengewoon voorop staat is: hoe kunnen we deze persoon verder helpen?” Ze vindt het waardevol dat ze daarbij op elkaars kennis en ervaring kunnen rekenen. Joanne: “De financiering rondom de hulp die we een kandidaat willen geven, kan in dit werkveld knap ingewikkeld zijn. Maar daar laten we ons niet door belemmeren. We hebben allebei de instelling van: kom op, aan de slag.”

KANSEN VOOR SAMENWERKING

Jeanine: “Als je de mens centraal stelt en dus niet alles dichttimmert, dan kom je soms ook situaties tegen waarbij je denkt; ‘help, hoe doen we dit!?’. Omdat het op persoonlijk vlak zo goed klikt, weten we elkaar makkelijk te vinden als er zich dit soort kwesties voordoen.” En naar de toekomst toe, welke kansen voor samenwerking liggen er nog in het verschiet? “Ik kan me zeker voorstellen dat we de coaches van Buitengewoon kunnen ondersteunen met intervisie. Een andere interessante optie is dat wij werkfitte kandidaten die via UWV of gemeente bij ons komen, direct bij Buitengewoon kunnen plaatsen”, aldus de Jobstap-coördinator.

Wat Joanne graag kwijt wil: “Ik vind het bijzonder hoe gul Jeanine en haar collega’s hun kennis met ons delen. Daar blijkt ook uit dat het niet om onze organisatie gaat, of om die van hen. We willen er allebei zijn voor een kwetsbare doelgroep.” Jeanine beaamt het van harte. “Daar hebben we elkaar in gevonden. Er is een betrokkenheid die verder gaat dan het zakelijke belang.”