Eerste volledig elektrische bedrijfsbus bij Breijer in gebruik

Facilicom Group

De eerste 100% elektrische Toyota Proace is de nieuwste bedrijfsbus die onlangs in gebruik is genomen door Breijer Schilders, onderdeel van Facilicom De hoeveelheid elektrische voertuigen is enorm toegenomen afgelopen jaren. Er rijden nu zo’n 180 ev’s rond.

Vanaf 2025 sluiten de binnensteden van een aantal grote Nederlandse steden voor bestelwagens op benzine of diesel. Met de ambitie van Facilicom om vanaf 2030 geheel CO2 neutraal te zijn, is dit nog een stap in de goede richting.

De bedrijfsbus die vervangen is door de elektrische Toyota, heeft volgens de fabrikant een CO2 uitstoot van 137 gram per kilometer. Uitgaande van zo’n 15.000 te rijden kilometers per jaar scheelt dit op jaarbasis zo’n 2 ton aan CO2-uitstoot.

Zo is bij Facilicom in 2020 onze CO2 footprint al met 19% gedaald op het gebied van wagenpark & materieelbeheer, ten opzichte van 2019. Deels uiteraard ook ingegeven door de coronamaatregelen die invloed hebben op gereden km.’s, energieverbruik panden etc. Voor 2021 is de doelstelling -12% en voor 2022 -13%. En dat lijkt goed haalbaar te zijn.

Deze elektrische Toyota Proace is uitgerust met het grootste beschikbare accupakket van 75 kWh. Hierdoor is een rijbereik mogelijk van 250 kilometers, afhankelijk van de lading. De oplaadtijd van een accu is afhankelijk van de snelheid van de laadpaal, maar kan bij Fastned tot 80% opgeladen worden in ongeveer een half uur.

Esmo Santoro poseert naast de elektrische Toyota Proace, de nieuwe bedrijfsbus van Breijer.