Aanmoedigen om te groeien

Buitengewoon

Waar ze tot voor kort Europese aanbestedingen calculeerde, zijn het nu de kandidaten van Buitengewoon die op haar hulp kunnen rekenen. Ismeta Dogic maakt zich inmiddels met een sneltreinvaart de rol van jobcoach eigen. “Mijn doel is dat iemand zich weer sterk genoeg voelt om zelf in beweging te komen.”

Een baan hebben. Werk doen dat bij je past. Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend als het vaak lijkt. Ismeta kan er zelf ook over meepraten. Als commercial calculator bij Gom merkte ze na verloop van tijd dat het werk haar weinig voldoening meer gaf. “Het duurde even voordat ik doorkreeg dat ik een soort re-check nodig had. Wat wil ik eigenlijk? Waar krijg ik energie van?” Zo ontstond gaandeweg de wens om zich om te scholen tot jobcoach.

Ismeta Dogic - Jobcoach Buitengewoon

BEGELEIDING OP MAAT

Het bleef niet bij plannen maken. “Toen ik de vacature voor jobcoach bij Buitengewoon zag, wist ik dat dit het moest worden.” Het enthousiasme bleek wederzijds. Ismeta kon meteen met de opleiding starten. “Omgaan met mensen zit er bij mij van nature in. Maar hoe je iemand het beste kunt begeleiden, daar komt meer bij kijken. Heeft een kandidaat bijvoorbeeld last van depressie of is vooral het contact met anderen spannend? Zoiets maakt een wereld van verschil”, weet Ismeta. “Ik krijg nu de kans me daarin verder te ontwikkelen, zodat ik aan kan sluiten bij wat iemand nodig heeft. Uiteindelijk hoop je te bereiken dat een kandidaat zich sterk genoeg voelt om zelf in beweging te komen.”

DE EERSTE KANDIDATEN

Ismeta krijgt regelmatig te horen dat mensen zich bij haar snel op hun gemak voelen. “Dat is heel fijn, want voor mij is dat ‘key’. Het begint bij vertrouwen. Van daaruit kan je er samen naartoe werken dat iemand weer in zichzelf durft te geloven.” Ook in de praktijk doet Ismeta ervaring op. “Ik heb nu een aantal kandidaten die ik mag begeleiden. Je merkt dan hoe groot voor hen de stap soms is om alleen al in het werkritme te komen. Maar je doet het samen!”, benadrukt ze. Ook de collega’s die op de locaties werken waar kandidaten een proefplaatsing krijgen, spelen een belangrijke rol. “Het is zo mooi om het enthousiasme te zien waarmee mensen worden opgevangen in een team. Ik zie het als een voorrecht om als jobcoach dat proces vanaf het begin mee te maken.”

Voor Ismeta is aan haar baan bij Buitengewoon een zoektocht voorafgegaan. Zelf ziet ze dat als een voordeel. “Je hebt, denk ik, allemaal vroeg of laat behoefte om je af te vragen waar je staat en waar je naartoe wil. Mij heeft het veel opgeleverd. Wat is er mooier dan dat ik nu anderen kan helpen om zichzelf te hervinden en hen aan te moedigen om te groeien!”