Het werkgeluk van Saskia Strobos

Wat je uitstraalt, krijg je terug

Vier jaar werkt Saskia Strobos nu als Security Host bij Trigion. Met drukke dagen en een intensieve werkplek, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Ter Apel, zou je kunnen denken dat Saskia een zware baan heeft. Maar daar denkt Saskia zelf heel anders over. “Elke dag ga ik met veel plezier naar mijn werk en geniet ik er ook echt van. Ik ben dan ook heel blij dat ik nu een vast contract heb en voorlopig kan blijven doen wat ik het liefste doe”, zegt een stralende Saskia.

Veel te rustig

Helemaal toevallig is het niet, dat Saskia in de beveiliging werkt. Haar vader was vroeger beveiliger in een gevangenis; een wereld die Saskia toen al zeer interessant vond. Toch koos zij eerst voor een totaal andere carrière, namelijk die van schoonheidsspecialiste en pedicure. “Dat was echt niets voor mij”, lacht Saskia, “veel te rustig! Ik houd van bedrijvigheid en praat graag. Cliënten komen bij een schoonheidsbehandeling toch ook voor hun rust, dus dat was geen goede combinatie.” Toen Saskia in de zwangerschap van haar eerste kindje haar baan kwijtraakte, zag zij haar kans schoon om een carrièreswitch te maken. Al ging dat niet helemaal volgens de normale route. Saskia vertelt: “Ik was voor een afspraak bij het UWV en liep daar de rayonmanager van Trigion tegen het lijf. We hadden zo’n leuk gesprek over het vak, dat ik helemaal enthousiast raakte. Eenmaal thuis baalde ik enorm dat ik zijn kaartje niet had gevraagd. Uit het gesprek wist ik dat hij een bekende was van een vriendin van mijn moeder. Ik heb die vriendin toen om zijn nummer gevraagd en hem gebeld. Toen hij niet opnam heb ik hem een berichtje gestuurd dat ik vandaag nog kon beginnen. Hij was blij verrast en bood me een opleiding en een baan aan. Eerst nog op uitzendbasis en nu dus in vaste dienst.”

Verhaal

Hoe reageerde de omgeving Saskia haar nieuwe baan? “Eigenlijk vond iedereen het wel bij me passen”, zegt Saskia. En dat vond de jury van de V-factor 2019 klaarblijkelijk ook. Saskia won de jaarlijkse award voor particuliere beveiligers omdat zij ‘de juiste combinatie heeft van goed getraind zijn, verantwoordelijkheidsgevoel en enthousiasme voor het beveiligingsvak’. Zelf zegt Saskia erover: “Als je in de beveiliging wilt werken, moet je over een aantal eigenschappen beschikken. De belangrijkste eigenschappen zijn, denk ik, empatisch vermogen en doortastendheid en die heb ik beide. Zoals ik ook in mijn nominatiefilmpje voor de V-factor 2019 vertelde, staat de V die wij op ons uniform dragen voor mij voor verbondenheid. Ik probeer altijd door te vragen en er zo achter te komen wat er écht aan de hand is; waar bijvoorbeeld hun agressie vandaan komt. Op een locatie als het asielzoekerscentrum is het heel belangrijk om te kijken naar de vraag achter de vraag. De mensen die daar verblijven, hebben allemaal een verhaal en niet per se een leuk verhaal.”

Positief

Wat maakt het werk van Saskia, naast het contact met mensen, nog meer zo leuk? “Ik hou van bedrijvigheid’, antwoordt Saskia, “en die is er in Ter Apel zeker! Als Security Host ben je met duizend dingen tegelijk bezig. Ik beman de receptie van de opvanglocatie, hier komen mensen na hun aanmelding. Ik ben me er heel erg bewust van dat ik het visitekaartje ben van Trigion, maar ook van het COA. Ik beantwoord telefoontjes, sta mensen aan de balie te woord en zorg ervoor dat alles vloeiend verloopt. Never a dull moment!” Zou ze op een andere locatie dan het COA net zo gelukkig zijn? “Absoluut!”, zegt Saskia beslist. “Werkgeluk wordt voor mij niet bepaald door de locatie, maar door wat je er zelf van maakt. Wat je uitstraalt, krijg je terug. So be positive!”