Werkgeluk in beeld

Ideeën die het waard zijn om verspreid te worden. Dat is de missie van TED, dat de inspirerende verhalen van topexperts uit de hele wereld samenbrengt. Facilicom Group selecteert de TED Talks over werkgeluk die je niet mag missen. We verzamelen de inspirerende verhalen van internationale deskundigen die inzichten delen over plezier en prestaties op het werk. Daarmee zijn de talks onmisbare gidsen in de zoektocht naar de beste manieren om werkgeluk te vergroten. Het online platform met TED Talks is voortdurend in ontwikkeling. We vullen de selectie steeds aan met nieuwe must-sees. Neem gerust contact met ons op als je vragen, opmerkingen en tips hebt!

Een positieve instelling zorgt voor geluk en succes op het werk

In zijn TED Talk "The happy secret to better work" vertelt de Amerikaanse psycholoog Shawn Achor hoe een positieve instelling ons gelukkiger en succesvoller maakt. Zeker driekwart van het succes op je werk heeft te maken met optimisme en het vermogen om stress te zien als uitdaging, stelt Achor. Een positieve instelling doet namelijk onze intelligentie, creativiteit en energie toenemen. Daardoor werken we slimmer, sneller en harder - en boeken we betere resultaten en meer successen. Misschien wel het allerbeste nieuws: volgens Achor, hoogleraar aan Harvard University en auteur van tientallen bestsellers, kunnen we ons brein trainen om positiever te zijn. In zijn TED Talk geeft hij praktische voorbeelden om daarmee aan de slag te gaan.

Werkgeluk is gritty

De Amerikaanse psycholoog Angela Lee Duckworth werkte als wiskundelerares in New York toen ze ontdekte dat intelligentie niet doorslaggevend was voor de prestaties van haar leerlingen. Inmiddels staat Duckworth aan het hoofd van een onderzoekslab van de University of Pennsylvania en weet ze het zeker: succes op school en werk hangt niet af van de capaciteit om snel en makkelijk te leren. Het draait allemaal om "grit": de passie, de motivatie en het uithoudingsvermogen om aan lange termijn doelen te werken. We hebben eerder de instelling van een marathonloper dan van een sprinter nodig. In haar TED Talk vertelt Duckworth hoe we kunnen leren om langdurig aan onze persoonlijke en professionele groei te werken. Ben jij al gritty?

Werkgeluk vraagt om ruimte

Wat geeft ons een goed gevoel over ons werk? Dat is de vraag die hoogleraar Dan Ariely beantwoordt in zijn TED Talk over onze motivatie om gedreven te werken. We zijn niet op ons best en gelukkigst als onze baan ons simpelweg geld oplevert, stelt Ariely. Het gaat er ook om dat we betekenis en vooruitgang ervaren in het werk dat we verzetten. We worden productiever en gelukkiger als we op de werkvloer ruimte krijgen voor bijvoorbeeld betekenis, trots, motivatie, verantwoordelijkheid en creativiteit. Ariely vergelijkt het fenomeen met de aankoop van een Ikea-meubel. Het kost doorgaans behoorlijk wat tijd en moeite om zo'n meubel in elkaar te zetten, maar als het eenmaal is gelukt dan waarderen we het resultaat des te meer. Voor de werkvloer is de opgave om te ontdekken hoe medewerkers voldoende ruimte krijgen om betrokkenheid, toegevoegde waarde en uitdagingen te ervaren.

Wat maakt werk een geweldige plek?

Wereldwijd is ongeveer veertig procent van de werkende mensen niet blij met hun baan. Dat stelt Michael C. Bush in zijn TED Talk over wat medewerkers gelukkig maakt. Als directeur van Great Place to Work weet Bush waar hij het over heeft. Great Place to Work doet namelijk al jarenlang onderzoek naar prettige, productieve en inclusieve werkculturen. De lessen die daaruit zijn te leren? Organisaties met gelukkige medewerkers gaan uit van vertrouwen, respect en eerlijkheid. Bovendien luisteren managers in dergelijke organisaties oprecht naar hun teams en staan ze altijd open voor nieuwe ideeën van de werkvloer. Zoals Bush zegt: werkgeluk gaat niet om pingpongtafels, stoelmassages en kantoorhonden, maar om de manier waarop leidinggevenden en collega's met elkaar omgaan.