Wie krijg ik nu in m'n keuken?

Chef-kok Stefan Peetoom moest best wennen aan het idee om een kandidaat van Buitengewoon in zijn Food&i-team een kans te geven. Want ja, hoe werkt zoiets? Nou, heel goed, zo blijkt.

'Esther (Haagsma, red.) kwam in het voorjaar bij ons werken”, vertelt Stefan. “In overleg met haar jobcoach zijn we rustig gestart, want je weet dat het om iemand gaat die lang niet heeft kunnen werken.” Het is een voordeel dat Food&i met vaste recepten werkt, merkte de chef-kok al snel. “We gebruiken de iPad om te laten zien welke ingrediënten voor een bepaald recept nodig zijn. Zulke duidelijke instructies, dat geeft houvast.'

Stefan en Esther via Buitengewoon samen aan het werk in keuken Food&i

ALTIJD VROLIJK

Toch was het voor alle partijen natuurlijk ook wennen. “Ik dacht even: o jee, wie krijg ik nou in m’n keuken?”, zegt Stefan lachend. “Zeker in een klein team en op een drukke locatie als die van ons ben je best afhankelijk van elkaar.” Maar Esther bleek prima op haar plek te zijn. Na de proefmaanden volgde een vast contract. “Ze ziet het werk en neemt initiatief. Ze is trouwens ook altijd vrolijk. Dat zegt genoeg”, vindt de chef-kok. “Nieuwe dingen proberen is soms nog spannend, maar we leggen er totaal geen druk op. In de begeleiding let ik daar goed op.”

MOOIE TESTFUNCTIE

De bedoeling is dat Esther binnenkort doorstroomt naar een andere locatie van Food&i. “De werkinstructies in de keuken zullen daar precies hetzelfde zijn”, legt Stefan uit. “Ons concept past dus eigenlijk heel goed bij de kandidaten uit de doelgroep van Buitengewoon.” Als het aan hem ligt, dan leiden ze straks elk jaar een nieuwe kandidaat op. “We leveren zo op onze manier een maatschappelijke bijdrage. En door de ervaring met Esther weten we: we hebben er zelf ook gewoon plezier van!”

Stefan begeleider van Esther, kandidaat Buitengewoon, bij Food&i