Ik voel me meer mens

Magda Boots (60) heeft geen aanleg voor verveling. Ook in de negen jaar dat ze zonder betaald werk zat, vulde haar tijd zich met vrienden, familie, hobby’s en vrijwilligerswerk. Twijfel was er ook, want afwijzing na afwijzing volgde. “Ik dacht: een baan vinden op mijn leeftijd… dat lukt nooit meer.” Maar, het lukte wèl; bij Facilicom Solutions.

“Magda is bijzonder.” Patrick van Renesse die namens Facilicom Solutions haar locatiemanager is bij Hitachi, windt er geen doekjes om. “Zonder enige ervaring in de catering heeft ze in een ongelooflijk tempo alles in de vingers gekregen.” Magda zelf herkent zich onmiddellijk in dat beeld. “Na een paar weken zeiden ze dat ik mocht blijven. Dat was geen verrassing. Je voelt het als het klopt, en dat gevoel had ik.”

IN BED BLIJVEN

Het is acht maanden geleden dat Magda in Amsterdam Westpoort met haar nieuwe baan in de catering startte. “Het begon als een proefplek via Buitengewoon, een soort stage”, legt ze uit. “Mijn contactpersoon van het werkbedrijf bij gemeente Purmerend wist dat er bij Facilicom Solutions een vacature was in deze regio. Ervaring met catering had ik niet, maar het leek me erg leuk. Ik was eigenlijk al aangenomen op het moment dat ik binnenstapte.”

Wennen aan het werkritme was nauwelijks aan de orde. “Ik ben een ondernemend type en zit altijd vol met plannen. In bed blijven? Dat lukt me niet eens. Wat ik wel moest leren is om mijn week anders in te delen. Ik was gewend veel meer vrije tijd te hebben. Nu weet ik, die vaatwasser moet meteen leeg, want morgenochtend gaat om vijf uur de wekker weer. Maar verder is het huishouden wel naar het weekend verhuisd”, zegt ze er lachend bij.


 

Magda en haar coach Robbert van Buitengewoon

GROTE STEUN

Magda is blij met de begeleiding die ze van haar Buitengewoon-coach krijgt. “Ik kan mijn verhaal aan hem kwijt. Er zijn soms dingen waar ik mee rondloop, gedoe met instanties bijvoorbeeld. Dat geeft mij veel stress. Het maakt zo’n groot verschil dat er dan iemand voor je klaarstaat die zegt; ‘weet je wat, ik ga daar achteraan. We regelen het’.” Haar uitkering loopt momenteel nog deels door, als aanvulling op de inkomsten. Magda: “Werk levert mij tot nog toe geen extra geld op. Rijker word ik er dus niet van. Gelukkiger wel.”

 

HEERLIJK GEGETEN

“In de periode dat ik geen werk kon vinden heb ik nooit het gevoel gehad dat ik er niet toe deed, of dat ik geen kwaliteiten had”, vertelt Magda. Toch maakt het wel degelijk uit dat ze weer haar eigen plek heeft. “Het sociale contact, zowel met gasten als collega’s, dat doet me goed. Het is ook leuk om complimentjes te krijgen. Ik voel me gewaardeerd. Als hier dan iemand de deur uitloopt met de mededeling: ‘Magda, ik heb weer heerlijk gegeten’. Daar doe ik het voor. Ik voel me meer mens sinds ik weer werk.”

Een jaarcontract heeft ze inmiddels op zak. De kans op een vaste aanstelling is niet uit de lucht gegrepen. “Oog voor detail, gericht op de gasten, altijd vriendelijk”, somt haar manager Van Renesse op. Hij kan niet genoeg benadrukken hoe blij hij is met Magda in zijn cateringteam. “Dat iemand met haar inzet en capaciteiten nog steeds werkloos op de bank zou zitten, daar moet je toch niet aan denken?”

Magda aan het werk via Buitengewoon in de catering