Voedselbanken Nederland

De voedselbanken helpen Nederlanders die leven onder de armoedegrens, door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Naast het bestrijden van armoede stellen ze ook als doel dat voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast. 

Sinds 2017 is het beleid van Voedselbanken Nederland om producten zo veel mogelijk op te halen bij de lokale supermarkten. Meerdere keren, liefst dagelijks, worden producten nu opgehaald. Deze werkwijze brengt met zich mee dat het wenselijk is om meerdere dagen per week open te zijn, immers verse producten hebben een beperkte houdbaarheid. De wijze van uitgifte wil de voedselbank aanpassen van in de rij staan voor een standaard kratje naar een persoonlijkere uitgifte met meer eigen keuze in een inspirerende omgeving.

Een lange wachtrij met mensen die in de rij staan voor de voedselbank.

Wachtruimte voor voedselbank in Apeldoorn

Bij de voedselbank in Apeldoorn staan de mensen in weer en wind in de rij, waarbij opvalt dat velen lang vóór het uitgiftemoment al aanwezig zijn. Enerzijds omdat ze graag in contact komen met andere mensen en anderzijds bang zijn dat er niet genoeg is. Met de bijdrage van Facilicom Foundation zal een wachtruimte gecreëerd worden waar de mensen elkaar kunnen ontmoeten en onder het genot van een kopje koffie kunnen wachten op hun voedselpakket.

Vrijwilliger bij een van de voedselbanken

De voedselbanken kunnen altijd vrijwilligers gebruiken die helpen met de uitgifte van het eten en andere spullen. Heb je interesse om hierbij mee te helpen bij een voedselbank bij jou in de buurt, stuur dan een mail naar info@facilicomfoundation.nl