December, dé maand om iets te doen voor een ander

De tijd vliegt: het is alweer december in dit voor velen rare jaar. En de feestmaand is bij uitstek een maand om niet alleen maar aan jezelf te denken. Aandacht voor elkaar: is dat ook niet waar de decembermaand voor staat? De Facilicom Foundation geeft het goede voorbeeld met een aantal acties. En we inspireren jou ook graag om van december voor nóg meer mensen een feestmaand te maken! Bekijk de acties hieronder en meld je aan!

Op een laagdrempelige manier iets goeds doen? Lees een verhaal voor aan iemand in een zorginstelling. Veel ouderen in zorginstellingen hebben weinig of geen aanspraak meer. Een beetje persoonlijke aandacht doet wonderen. Zeker in de decembertijd. 

Digitaal Voorlezen is een project van Stichting Present. Je gaat voorlezen op dinsdag 14 en donderdag 16 december. Via Teams ‘ontmoet’ je een oudere. Na een korte uitleg van Stichting Present ga je in gesprek. Van de stichting heb je al een verhaal gekregen dat je kunt voorlezen. 

Maar het kan heel goed zo zijn dat je niet eens aan het voorlezen toekomt. Tussen vrijwilliger en oudere ontstaan vaak heel spontane gesprekken over van alles en nog wat. ‘Leuk om te doen, om contact te maken met iemand die eenzaam is en zo iemands dag op te vrolijken. 'Het raakvlak in ons gesprek was muziek. Tot voorlezen is het niet eens gekomen’, is een enthousiaste reactie van een van de deelnemers.

Heb je vijf kwartier over voor het goede doel?
Je begint om 10.00 uur met uitleg, om 10.15 uur ga je in gesprek tot ongeveer 11.00 uur. Daarna is er nog een korte evaluatie. Het kost je dus weinig tijd, maar het levert o zo veel voldoening op! Opgeven? Mail naar info@facilicomfoundation.nl met als onderwerp digitaal voorlezen en vermeld welke datum je voorkeur heeft. Je kunt je aanmelden tot en met maandag 6 december.

Ook geïnspireerd om tijdens de feestdagen wat extra kiekjes te maken? Doe dan mee met de fotowedstrijd van de Facilicom Foundation. We zoeken de leukste decemberfoto’s met het thema ‘feestdagen’. De drie beste belonen we met een cheque van 250 euro. Die mag je besteden aan een goed doel naar keuze. 

Hoe doe je mee?

  • Je foto staat in het teken van de feestdagen.
  • Stuur je foto uiterlijk 28 december naar info@facilicomfoundation.nl onder vermelding van fotowedstrijd.
  • Vermeld je naam, je divisie en je functie bij je inzending.
  • Geef ook aan welk goed doel je voorkeur heeft als je een van de drie winnaars bent.
  • In de eerste week van januari maken we bekend wie dat zijn.
  • Door mee te doen geef je automatisch toestemming voor plaatsing van je foto op Instagram.

Iets extra kopen bij de supermarkt om dat product te doneren aan de Voedselbank: veel supermarkten doen mee aan deze landelijke actie. Zoals die in Winkelhart Ridderkerk. Jouw hulp bij de inzamelactie is welkom.

Wat je gaat doen is bezoekers van een van de drie deelnemende supermarkten aanspreken, of zij bereid zijn zo’n extra product te kopen. Je krijgt een lijstje mee met artikelen die de Voedselbank goed kan gebruiken. Als klanten die hebben afgerekend bij de kassa, verzamel jij alle gedoneerde artikelen in je boodschappenkarretje. Meestal staan er twee tot drie mensen bij de ingang van een supermarkt. De Voedselbank gaat op vier dagen inzamelen: vrijdag 17, zaterdag 18, dinsdag 21 en woensdag 22 december, tussen 10.00 en 17.00 uur. Hoe meer vrijwilligers we hebben, hoe minder lang iedereen hoeft te staan.

Zin in? Meld je dan aan via info@facilicomfoundation.nl onder vermelding van voedselbank.

Ken je de actie ‘Kleine bijdrage, groot gebaar’ nog? Die is dit jaar wegens succes verlengd. Je mag in de decembermaand iemand verrassen die je lief is. Een eenzame buur, iemand van je sportclub die wel een hart onder de riem kan gebruiken, een kennis voor wie 2021 geen leuk jaar is geweest. Voor 25 euro mag je namens de Facilicom Foundation iets weggeven: een cadeaubon, een bioscoopbon of een tas met lekkers. Je kan als volgt meedoen:

  • Stuur een e-mail naar info@facilicomfoundation.nl met als onderwerp kleine bijdrage, groot gebaar.
  • Vermeld je naam, je divisie en je functie bij je inzending.
  • Geef ook aan waarom je deze aanvraag doet: wie wil jij verrassen en waarom?

Wij nemen vervolgens contact met je op en regelen het. Maar wacht niet te lang, we geven ‘slechts’ 200 van die kleine bijdrages weg!

Keus genoeg als je via jouw divisie iets mag uitkiezen op de website van Tintelingen. Zoals de mogelijkheid om niet voor een cadeau voor jezelf te kiezen, maar om je eindejaarsgeschenk te doneren aan de Facilicom Foundation. Met de waarde ervan, 23,50 euro, kunnen wij weer veel goede dingen doen in 2022. En reken maar dat het jou een goed gevoel geeft als je weet dat je er een ander blij mee maakt. Doen? Op de website van Tintelingen vind je de doneeroptie. Dank!

December is een feestelijke maand, maar er zijn genoeg mensen voor wie prettige feestdagen niet vanzelfsprekend zijn. Dan is het een opkikker als je weet dat er iemand is die aan je denkt. Omdat je een kaartje in de mailbox krijgt met een opbeurende boodschap. Jij kent ongetwijfeld ook zo iemand. 

Een digitaal kaartje sturen is een kleine moeite. Zeker omdat we drie kant-en-klare kerstkaarten hebben gemaakt, die je alleen maar hoeft in te vullen. Denk alvast even na bij wie jij een lach op het gezicht gaat toveren. Die ene collega die een zwaar jaar achter de rug heeft. Een kennis die je al lange tijd niet hebt gezien. Een goede vriendin die altijd voor je klaarstaat. Of wie je maar wilt. Download de kerstkaarten hieronder.

Merry Christmas

Merry Christmas and a  happy New Year

Merry Christmas and a happy 2022

Steun vanuit de Facilicom Foundation

Net als elk jaar grijpen we bij de Facilicom Foundation de decembermaand aan om iets goeds te doen. Dit jaar steunen we jong & oud via het Nationaal Ouderenfonds en Stichting Het Vergeten Kind.

Het logo van het ouderenfonds met daarachter een winters sfeerbeeld.

Verbinding en gezelligheid voor ouderen

December is de maand van de gezelligheid. Maar niet voor iedereen. Veel ouderen zitten in deze tijd alleen. En dan heeft corona er in de afgelopen 1,5 jaar ook nog eens flink ingehakt. Daarom brengt het Ouderenfonds samen met de Facilicom Foundation wat verlichting.

Het Ouderenfonds brengt het hele jaar door ouderen met elkaar in contact. Zij ontmoeten nieuwe mensen tijdens een ritje met de BoodschappenPlusBus, maken vrienden bij de OldStars-sportclub in hun buurt en genieten van de contacten bij de breiclub of De Derde Helft of hebben digitaal contact via het gratis lesprogramma Welkom Online. Zo bouwen ouderen niet alleen een nieuwe vriendenkring op, maar hebben zij ook steun aan elkaar in moeilijke periodes zoals deze. Met de kerstdonatie van de Facilicom Foundation zet het Ouderenfonds zich ook in december in voor deze o zo belangrijke missie.

Het logo Stichting het vergeten kind met daarachter een winters sfeerbeeld.

Stichting Het Vergeten Kind organiseert een extra feestdag in december
Jippie! We hebben een uitje! Voor alle kinderen die thuis niet in een stabiele situatie opgroeien is zo’n uitje ver weg. Daarom is er de stichting Het Vergeten Kind. 

Vergis je niet in het aantal kinderen dat thuis (grote) problemen heeft: 100.000, waarvan de helft al niet langer meer thuis kan wonen. De stichting neemt die kinderen mee naar de Efteling en het Openluchtmuseum. En Facilicom sponsort in december de kosten voor 100 kinderen, zodat zij een leuke en feestelijke dag hebben.

Gezocht: goede doelen!

Hierboven kwam je al veel mooie initiatieven tegen. Schiet jou bij het lezen ook iets te binnen? Een mooi initiatief, een goed doel, een organisatie die zich voor anderen inzet? Je kunt zelf projecten aanmelden. En niet alleen in december, maar het hele jaar.