In beweging

Bij continuous improvement gaat het om vooruitgang, niet om stabiliteit. Dat is soms spannend, maar je leert nu eenmaal het meeste van nieuwe uitdagingen.

In de zomervakantie heb ik gezeild in een flottielje. Met mijn gezin zeilden we met een aantal andere schepen door Griekenland. Zo'n zeilvakantie is een heel avontuur. Er zijn allerlei technische uitdagingen met motoren, ankers en schroeven. Daarnaast is zeilen natuurlijk een kwestie van goed teamwork. Koersen we zo snel mogelijk op de bestemming af, of vinden we de manier waarop we zeilen minstens zo belangrijk als het einddoel? Wanneer hebben we de boot nog onder controle, en wanneer gaat het rif erin? Zeilen doe je echt samen.

Onze ervaringen met een flottielje kennen sterke parallellen met een aantal actuele ontwikkelingen op de werkvloer. Allereerst draait het werk van Facilicom Group ook om teamwork. Dat komt duidelijk naar voren in onze missie om samen te werken aan een inspirerende leefomgeving voor iedereen. Daarnaast maak je als vernieuwende organisatie, net als zeiler, regelmatig spannende situaties mee. We zijn bijvoorbeeld bezig met projecten om verder te verduurzamen, meer datagedreven te opereren en nog slimmer te werken. Dat vereist de durf en drive om nieuwe avonturen aan te gaan en onverschrokken te experimenteren. Net als bij zeilen leer je het meeste van situaties die je niet eerder hebt meegemaakt en heb je te maken met zaken die niet altijd precies lopen zoals je van tevoren denkt.

Om de parallel met zeilavonturen verder door te trekken: je bent met een boot het veiligst in de haven, maar daarvoor ga je niet op zeilvakantie. Als alles steeds stabiel zou zijn, dan kabbelt alles maar wat voort en dobber je doelloos rond. Dat kan even lekker ontspannend zijn, maar uiteindelijk wil je toch vooruit.

De awareness dat we als Facilicom Group steeds in beweging willen blijven, staat aan de basis van onze inzet op continuous improvement. We krijgen van klanten, partners en leveranciers regelmatig te horen dat we zo'n betrouwbare dienstverlener en stabiele factor zijn. Daar zijn we, als familiebedrijf met een geschiedenis die teruggaat tot de jaren zestig, zeker trots op. Tegelijkertijd willen we ook vernieuwen en verbeteren. Continuous improvement is dan ook niet statisch, maar staat voor ontwikkeling en vooruitgang.

Om weer terug te komen op het zeilen: veel zeilers vinden het mooi om scherp aan de wind te varen. De boot ligt dan schuin, het water spat met veel geruis over de relingen, en je wordt omgeven door het geluid van de wind in de zeilen, de lijnen en de stagen. Je hebt als zeiler echt het gevoel dat je vaart maakt en dat je steeds alert moet zijn om niet uit het roer te lopen. Als beginnende zeiler vond ik scherp aan de wind varen het mooiste wat er was. Pas later ontdekte ik dat je met een halve of een ruime koers, die rustiger lijkt, vaak veel sneller gaat.

Dat is ook precies waar we als Facilicom Group naartoe gaan. Met een focus op continuous improvement werken we eraan om elke dag een stapje beter te worden. Zelfs ogenschijnlijk kleine stappen maken uiteindelijk een groot verschil. Daarnaast hebben we een eagerness om beweging te omarmen en continu te werken aan vooruitgang en verbetering. Dan ontstaan er onvermijdelijk ook onverwachte en spannende situaties, die ons voor de uitdaging stellen om nieuwe oplossingen te vinden. Maar als ik één ding heb geleerd van mijn recente zeilvakantie, dan is het dat beweging en gedoe je toch echt verder brengen.

Maartje Bouvy, CFO van Facilicom Group